Біотехнологія – це сукупність промислових методів, які застосовують для виробництва різних речовин із використанням живих організмів, біологічних процесів чи явищ. Зараз технологія біологічних процесів набирає в сучасному світі винятково велике значення. Взаємодія молекулярної біології, генетики, генної інженерії, біохімії і мікробіології, хімії і хімічної технології в області проблем біотехнології веде до створення нових біологічних агентів, вдосконалення керування біосинтезу тощо. Нова біотехнологія це генетична і клітинна інженерія, які створили можливість переробки спадкового апарату організмів.
Майбутній фахівець з біотехнології буде володіти знаннями в біотехнології виробництва різних харчових продуктів, біологічно активних добавок, ферментів і антибіотиків. Біотехнолог об’єднує в собі і мікробіолога, і хіміка, і спеціаліста з оцінки якості продуктів харчування. Фахівці подібного професійного рівня вважаються цінними працівниками. Вони необхідні на підприємствах харчової, переробної, фармацевтичної та парфумерно-косметичної галузей промисловості.
Гарант освітньої програми: Професор, доктор сільськогосподарських наук. Працює в ПУЕТ з 2004 р. Має понад 150 наукових та навчально-методичних видань Займається питаннями вивчення м’ясних генотипів свиней, яких розводять на Україні, методами їх створення, сучасними методами оцінки тварин, питаннями чистопородного розведення, схрещування, гібридизації, гематологічними і гістологічними дослідженнями в галузі свинарства, товарознавчою характеристикою м’яса свинини. |
Навчальні плани 2023 року набору:
1. Освітня програма напряму «Біотехнології та біоінженерія» адаптована до міжнародних освітніх програм університетів
Польщі (Вроцлавський університет Варшавський університет природничих наук, Варшавський політехнічний університет), Італії (Римський університет Тор Вергата), Німеччини (Берлінський університет прикладних наук), Великобританії (Вестмінстерський університет). Метою освітньої програми є підготовка конкурентоспроможних на ринку праці фахівців нової формації, що володіють широкими фундаментальними знаннями і практичним досвідом, здатних адаптуватися до мінливих вимог ринку праці та технологій, що задовольняє вимогам роботодавців.
2. Фахова і професійна підготовка з 1-го курсу.
3. Освітня траєкторія для кожного – 25% ти формуєш сам.
Професійна підготовка забезпечуються вивченням дисциплін: «Біохімія», «Біологія клітини», «Загальна мікробіологія і вірусологія», «Загальна біотехнологія», «Загальна біологія», «Генетика», «Біоетика», «Фармакогнозія», «Процеси і апарати біотехнологічних виробництв», «Контроль та керування біотехнологічними процесами», «Проектування біотехнологічних виробництв», «Біотехнологія культур клітин і тканин», «Біотехнологія навколишнього середовища» та ін.
Завантажити навчальний план 2023 року
Відгуки випускників спеціальності 162 Біотехнології та біоінженерія освітньої програми «Біотехнологія»
Годунок Анастасія |
Чугуй Катерина
|
||
Бондарець Тетяна
|
Зюбан Єлизавета |
||
Залогіна Софія
|
Сопітько Анна |
||
Ірклієнко Наталія |
Панченко Анна
|
Товари супроводжують нас протягом всього життя, задовольняючи різноманітні життєві потреби і іноді, обираючи щодня звичні для нас товари ми навіть не замислюємося над тим, працю скількох людей вкладено для цього, не здогадуємось про різноманітні властивості самих продуктів. Щоденне або постійне споживання товарів викликає невірне враження про те, що фахівцям та споживачам знання про товар потрібні не більше, ніж на вузькопрактичному та життєвому рівні. В сучасному світі постійно розробляються і надходять на ринок нові види продукції, створюються особливі умови для їх збереження і реалізації, і саме тому робота з товарами, не зважаючи на її рутинність, вимагає професійних, постійно поновлюваних теоретичних знань.
Товарознавство відноситься до основоположних дисциплін при формуванні професійної компетентності товарознавців, експертів, комерсантів, маркетологів. Крім того, основи товарознавчих знань необхідні бухгалтерам, економістам, менеджерам та технологам, тому що облік, планування товарних ресурсів, аналіз фінансово-господарської діяльності, управління виробництвом і інші види професійної діяльності повинні здійснюватись з урахуванням особливостей товарів, їх характеристик та можливих змін при транспортування, зберіганні та реалізації.
Обравши дану спеціальність ви станете фахівцем, що здатен:
Сучасний товарознавець повинен не тільки досконало володіти методами оцінки якості товарів, але й знати сучасні методи та прийоми маркетингу і менеджменту, бути добре обізнаним з усіма прогресивними формами організації торгівлі, тенденціями розвитку галузей, які виробляють товари, а також бути ознайомленим з їх кращими зразками із розвинутих країн світу. Товарознавець організовує раціональне постачання товарів торговим організаціям, планує транзитне завезення товарів у роздрібну мережу, вивчає постачальників товарів і обирає найбільш раціональні форми господарських та комерційних зв’язків з ними. До функціональних обов’язків товарознавця входить також організація вивчення та аналіз динаміки попиту населення на товари, ведення обліку товарних фондів та контроль за виконанням постачальниками договірних зобов’язань. Товарознавець розробляє пропозиції щодо укладання довгострокових договорів постачання з продавцями товарів, за умови надання ними системи цінових знижок та слідкує за товарообігом. Важливою ділянкою роботи товарознавця є контроль за додержанням вимог щодо збереження якості товарів, санітарних норм зберігання товарів, норм складування та вимог протипожежного захисту. Складовою функціональних обов’язків товарознавця є перевірка наявності товаро-транспортних накладних, рахунків фактур, відповідності сертифікатам, стандартам і технічним вимогам. Трудова діяльність товарознавця передбачає виконання таких операцій як відбір зразків товарів для визначення їх якості, здійснення лабораторних досліджень, складання документів і т.п., де не використовуються машини і механізми, інші засоби механізації праці. Тому праця товарознавця відноситься до ручної. Професія характеризується як аналітична, відрізняється комунікабельністю, неритмічністю виконання. Робочий день товарознавця напружений і наповнений значною кількістю справ. Основним змістом процесу праці товарознавця є сприяння чіткій організації діяльності торгових закладів у відповідності з об’єктивними закономірностями функціонування ринкової економіки. Робоче місце товарознавця формується в окремому приміщенні, де повинні бути створені комфортні умови для роботи. Предметами праці товарознавця є різні товари, призначені для оптової та роздрібної торгівлі, постанови, розпорядження керівних органів, методичні документи, стандарти. |
Ми часто говоримо: „Це тільки реклама!” І відразу ж купуємо те, що широко рекламується. Але якщо вийти з-під гіпнозу красивої реклами і дослухатись до текстів рекламних роликів, то ілюзії лопаються, як мильні кульки. Виробники чудово знають про необізнаність у питаннях науки. Тому часто оперують словами типу флавоноїди, антиоксиданти, провітамін В5, коензим Q10, щоб здійснити особливе враження на тих, хто відчуває священний трепет перед наукою. Ярлики „еко” та „біо” зараз – наймодніші тренди. Тому реклама зі словами „натуральне”, „природне” б’є без промаху. Адже „екстрат шовку” звучить краще, ніж „ізопропанбутанол”.
Повсюди в рекламі:екстракти-натуральні, трави-тільки ті, що виросли в екологічно чистих районах (Забайкалля, Тибету, Альп), вода найчистіша-джерельна. Шампунь на основі меду, трав’яних екстрактів, засіб для душу з аромамаслами й т.д. Та чи правда це? На баночці будь-якого продукту є список його компонентів, які розташовуються по спадній. Шукаємо в ньому наші „екстракти” і за їхнім розташуванням довідуємось про їхню концентрацію. Якщо вони стоять на першому почесному місці, то продукт дійсно зроблений на їхній основі. Якщо ж перелічується наприкінці, то їхня доза дуже й дуже мала.
По-справжньому натуральні продукти випускають одиниці виробників. Частіше за все основу продукту становлять синтетичні компоненти:стабілізатори, згу-щувачі, консерванти, фарбники. Без низ продукти пагано б виглядали і пахнули, надзвичайно швидко б псувалися.
Але справа не в тому щоб повністю відмовитися від рекламованої продукції, головне пам’ятати що у покупців і продавців різні цілі: наша – бути здоровими, їхня –заробити грошей.
І якщо Ви бажаєте стати фахівцем з якості харчових продуктів тоді запрошуємо Вас отримати спеціальність:
І, мабуть, найоб’єктивнішу оцінку роботи викладачів кафедри можуть дати лише ті, для кого ми праціюємо, студенти-випускники товарознавчо-комерційного факультету.
„На нашому факультеті хороші викладачі, які завжди допоможуть, якщо щось не зрозуміло. Також наш факультет славиться великою кількістю талантів, які радують нас в позанавчальний час” |
„На цьому факультеті працюють викладачі, які дійсно можуть дати повноцінний багаж знань, який необхідний як для майбутнього фахівця так і для звичайного освідченного громадянина” |
„Я вже практично випускниця і напротязі навчання жодного разу не пожалкувала, що обрала дану спеціальність.Напроти за 5 років я накопичувала необхідні знання про продукцію, які знадобляться мені, як висококваліфікованому спеціалісту і пересічному споживачеві. Ці знання здобувалися на досить цікавих лабораторних заняттях, на яких також проводилася дегустація |
„Мені подобається навчатися на цій спеціальності тому що ті знання, які нам дають викладачі знадобляться нам в майбутньому, навіть не тільки для профессійних навичок, а й для власного досвіду. Адже знання товарів, шляхи їх фальсифікації, знання складу товарів дають можливість правильно вибрати корисний товар для споживання” |
„Я навчаюся на цій спеціальності і мені дуже подобається тому що заняття проходять цікаво, змістовно і пізнавально, викладачі компітентні і розуміючі, студенти дружні.Іноді ми ходимо на виїздні заняття де дізнаємосятакож багато цікавого |
„На товарознавчо-комерційному факультеті мені подобається: обізнаність викладачів у своєму предметі, допомога у науковій роботі зі сторони викладачів, творчий підхід до навчального процесу, дружелюбність і взаємодопомога деканату” |
„Мені дуже подобається навчатися на спеціальності ТКД. Всі викладачі кафедри ТПТ вміють мотивувати студентів і зацікавити на парах. Цікаво проводяться практичні заняття” |
„Однією з найкращих кафедр є кафедра Товарознавства продовольчих товарів. Викладачі цікаво викладають, а також подобається коли приводять приклади на різних товарах” |
„Чому я вибрала саме цю спеціальність? Тому що мені цікаво дізнаватися про продукти і ці знання допоможуть зайнятися комерцією і відкрити власний бізнес” |
„Товар - це невід’ємна частина нашого життя. З товарами люди зустрічаються кожного дня. Всі товари є різноманітними і мені подобається дізнаватися про них більше” |
„Мені подобається ця спеціальніть тим, що я отримуюпочаткові знання, які я потім використаю для відкриття власної справи” |
|
Підготовка товарознавців-комерсантів є традиційною сферою освітньої діяльності університету, яка здійснюється на товарознавчо-комерційному факультеті. Якщо Ви хочете навчатись за програмою професійного спрямування «Товарознавство і комерційна діяльність» то приходьте до Полтавського університету економіки і торгівлі.
Вибір професії – важливий крок у житті кожної людини, і мотиви можуть бути різними. Хтось пішов стопами батьків, або, навпаки, усупереч їхнім очікуванням. Для когось важливо те, що обрана ним професія престижна, що гарантує високу зарплату в майбутньому. Але кожен з нас знає, наскільки важливо знайти своє місце в житті, займатися справою, котра до душі, самоствердитися у професійній царині.
Професія товарознавця дуже цікава. Щоб з Вас вийшов чудовий товарознавець, потрібно володіти теоретичним і практичними знаннями, а головне – уміти гармонійно їх об’єднувати в процесі роботи.
Діяльність товарознавця відрізняється різноманітністю. Одні – займаються організацією закупівель товару і перевіркою його якості, інші формують асортимент і ціни, треті відповідають за зберігання продукції. Товарознавцю необхідно постійно займатися самоосвітою. Цей фахівець – практично жива енциклопедія для будь-якого споживача. Чи шкідливий парафін на імпортних яблуках, чому деякі харчові продукти зберігаються місяцями і не псуються, як повернути неякісний товар – на всі ці питання товарознавець повинен знати відповідь.
Діапазон роботи товарознавця надзвичайно широкий: у комерційних і маркетингових службах, виробничих підприємств, роздрібних і оптових фірмах, торговельних палатах, експортно-імпортних конторах, рекламних агентствах, посередницьких структурах.
Сучасне життя наповнене безліччю продукції, асортимент якої постійно оновлюється, розширюється і змінюється під впливом досягнень науки і техніки. Поява на ринку великої кількості фальсифікованої та контрафактної продукції, генномодифікованих продуктів, значна активізація міжнародної торгівлі, збільшення експортно-імпортних операцій зумовлюють все зростаючу потребу в унікальних фахівцях – ТОВАРОЗНАВЦЯХ-ЕКСПЕРТАХ У МИТНІЙ СПРАВІ.
Сьогодні в цій спеціалізації присутні елементи різних спеціальностей, що з’явилися в Україні нещодавно: менеджерів зовнішньоекономічної діяльності, агентів з митного оформлення, представників митного брокера, експертів, фахівців у галузі міжнародної торгівлі, а також захисту прав споживачів.
Сучасні товарознавці, крім традиційних функцій, пов’язаних із формуванням асортименту і якості продукції та організацією торговельного процесу, формують відносини з постачальниками, які знаходяться за межами України, вирішують питання переміщення продукції через митний кордон із представниками митниць та інших державних органів, проводять її ідентифікацію, різні експертизи, визначаючи обсяги та якісний склад продукції, що придбавається.
MS Office (Word, Excel, Acess, Power Point);
програмний комплекс MD-Office, а саме програмне забезпечення:
та інформаційні бази даних:
• Матеріалознавство та основи технології виробництва товарів;
• Безпечність товарів;
• Товарознавство продовольчих та непродовольчих товарів;
• Ідентифікація та методи визначення фальсифікації товарів;
• Комерційна діяльність;
• Електронна комерція;
• Організація торгівлі;
• Міжнародна торгівля;
• Товарна номенклатура зовнішньоекономічної діяльності;
• Митна справа;
• Декларування товарів;
• Митні платежі;
• Технічні засоби митного контролю;
• Засоби та методи товарної експертизи;
• Експертиза продовольчих та непродовольчих товарів;
• Експертиза дорогоцінних металів, коштовного каміння та культурних цінностей;
• Експертиза наркотичних, отруйно-вибухонебезпечних речовин, документів та послуг;
• Санітарно-епідеміологічна, технологічна, фіто-санітарна експертиза;
• Технічне регулювання (основи стандартизації, метрології та управління);
• Організація боротьби з контрабандою та порушенням митних правил;
• Основи екології та безпека товарів;
• Захист прав споживачів;
• Штрихове кодування.